Türkçe hareket etmek anlamına gelen İtalyanca ballo kelimesinden türetilerek dansın içeriğine uygun bir isim kazanmıştır. Erkek dansçıya balet, kadına ise balerin denir. Bale nedir? sorusun en kısa cevabı bu olurken bale eğitiminin yıllarınızı alacağını bilmeniz gerekir. Bale kursları ile öğrenilen bu eski sanat dalı halen en güzel danslardan biri olarak yoğun ilgi görmektedir.
En çok öğrenilen danslar arasında olan bale, kendine özgü teknikleri ve geleneksel yöntemleriyle gerçekleştirilen bir dans türüdür. Müziğin, dekorun ve hareketlerin bu kadar uyumlu olması bale dansının en güçlü yanlarındandır. Tüm dünyada beğenilen bir dans olan bale, zaman içerisinde farklılık kazanmıştır ve çeşitlere ayrılmıştır. Klasik bale, modern bale, Fransız tekniği ve Rus tekniği gibi farklı çeşitleri vardır.
Vücudun bütün ağırlığının parmak uçlarına verildiği bir dans olarak balenin kolay olduğunu söylemek zordur. Sıkı ve düzenli bir çalışma sürecini gerektirir. Yıllarca yapılan bir danstır. Klasik diyebileceğimiz müzikler eşliğinde çok sayıda dansçı ile birlikte yapılır. Belirli bir koreografisi ve hikayesi vardır. Ayrıca bale dansı yapılırken tütü, point, leotard vb. kıyafetlere ihtiyaç duyulur.
Bale, tiyatro öğelerini de içinde barındırdığı için oyunculuk yeteneğine de ihtiyaç duyar. Dans okullarında ve kurslarında verilen bale eğitimi ile uzman eğitmenler eşliğinde bu dansı severek yapmak mümkündür. Bale kursu için kişinin uzun bir eğitim dönemini kendine ayırması gereklidir. Balede gelişmek isteyenlerin zorlu bir eğitim sürecine hazır olmaları gerekir.
Baleye ne kadar erken yaşta başlanılırsa balenin öğrenilmesi de o kadar çabuk olacaktır. Önerilen baleye başlama yaşı 3-11 yaşları arasıdır. Bu yaşlarda da kişinin ailesine büyük görev düşmektedir. Dansa yeteneği ve ilgisi olduğunu gördüğünüz çocuğunuzu bir dans kursuna götürmeli ve ona destek olmalısınız.
Baleye başlama yaşı için belli bir ölçüt olmamakla birlikte erkenden yönlendirmek isabetli bir seçim olacaktır. Bale yaşı dediğimiz kavram her ne kadar erken yaşları içine alsa da 11 yaşından sonra da baleye başlayan ve başarılı olan çocuklarımız vardır. Bu nedenle bale eğitimi almak isteyen çocuklarınıza engel olmamanız yararlı olacaktır.
Erken yaşta başlanılması önerilen balenin fiziksel ve ruhsal birçok yararı bulunmaktadır. Zor ve yorucu bir dans olmasıyla birlikte balenin uzun yolunda öncelikle sabır ve sevgi gerekir. Zamanla görülen olumlu etkileri ve elde edilecek başarılar ile kişinin yaptığı dansa duyduğu saygı artacaktır.
Omurilik yapısını geliştirir.
Bale kursları sağlıklı bir şekilde büyümeyi sağlar.
Çocuğunuzun kendini ve vücudunu tanımasını sağlar.
Yanlış duruş şekillerini düzeltir ve kişinin dik durmasını sağlar.
Müzik bilgisinin ve kulağının gelişmesine katkıda bulunur.
Bale eğitimi özgüven duygusunu geliştirir.
Esnek bir vücut yapısının oluşmasını sağlar.
Eğlenme ve öğrenme durumlarını bir arada harmanlar.
Bale kursu grup halinde çalışmayı öğretir.
Planlı ve programlı yaşamaya katkı sağlar.
Sağlıklı ve dengeli büyümeye yardımcı olur.
Bale eğitimi vücudu şekillendirir.
Siz de baleye baştan başlamak veya seviyenizi ilerletmek isterseniz kurumumuzla iletişime geçebilirsiniz.